Coincidint amb l’ultim dimecres d’abril, la setmana del 26 d’abril al 2 de maig celebrem la Setmana Sense Soroll. La celebració d’aquest dia prové d’una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC), que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per sensibilitzar i encoratjar la població a fer alguna cosa respecte del soroll i de la contaminació acústica que afecta el nostre dia a dia.

Com cada any, uns dies abans de la SSS2021 celebrem la diada de Sant Jordi, fet que ens ha empès de nou a promoure la iniciativa de distribuir els punts de llibre i els adhesius que us hem enviat als centres educatius de la Xarxa d’Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera es vol posar en relleu la importància de la reducció del soroll ambiental en general i als espais que ho requereixen, com són els espais de lectura dels centres educatius.

Per promocionar la iniciativa a les xarxes socials, tenim a disposició l’etiqueta #SSSoroll2021, amb la qual, els centres podeu pujar fotografies amb els punts de llibre, els adhesius o amb altres accions relacionades amb el soroll que porteu a terme aquesta setmana.

Us proposem doncs a preparar accions que ens ajudin a reflexionar sobre els efectes de la contaminació acústica sobre la nostra salut i també  sobre la salut auditiva. Com anem de soroll al centre? Podem fer una diagnosi de si produim més soroll del que caldria? Quins efectes negatius té el soroll en nosaltres? I el barri, se’n peocupa? Què podem fer per conscienciar i actuar?

I us convidem a consultar el web de la SSS2021, on trobareu totes les accions i activitats programades i a que us hi adheriu a la Setmana Sense Soroll 2021, omplint i enviant el formulari que trobareu en aquest web.

Una sèrie de recursos que us poden ajudar:

Activitats que es proposen als centres:

Activitats 0-3:

 • Mira com sona!: Els infants troben unes estructures sonores carregades d’objectes de la vida quotidiana, de materials i sonoritats diferents. A partir de la seva manipulació es promou la descoberta i l’experimentació del so i les seves propietats.
 • Els sons de l’aigua: per conèixer el SOROLL de l’aigua, parem bé les orelles als diferents sons enregistrats i relacionem les imatges presentades amb el so corresponent: un riu, una dutxa, una cadena de vàter… Descobrim la diversitat de sons que pot fer l’aigua.

Activitats 3-6:

Activitats per a primària:

 • Sorolls espantosos: aquesta activitat de la Guia Hàbitat està destinada a cicle inicial i cicle mitjà i pretén ajudar a: desenvolupar la capacitat d’observació auditiva i la sensibilitat davant dels sons; fer adonar del nivell de soroll que ens envolta habitualment; entendre que el soroll permanent implica pèrdua de qualitat de vida i afecta la salut; i valorar la contribució que fa cada un de nosaltres a la producció de soroll.
 • Podem millorar el nivell de soroll de l’escola?activitat per a cicle mitjà i cicle superior on proposem fer una ecoaditoria a l’escola per determinar el volum sonor al que, tots plegat, estem sotmesos al llarg del dia, zones i moments més sorollosos i espais i sessions més silencioses. És important adonar-se de com ens afecta, tant físicament com mentalment, el nivell de soroll, quines son 8775442893?profile=RESIZE_710x les nostres preferències i, a partir d’aquí proposar noves formes d’actuació.
 • Shh, silenci!; activitat per a cicle mitjà sobre els efectes del soroll en la nostre salut. Conté experiments per veure que el so es transmet mitjançant ones, que es transmet per l’aire, l’aigua, travessa els sòlids i que en el buit no hi ha so. També proposa mesurar el nivell d
 • e soroll a la classe i a altres indrets de l’escola amb la consola ECODAD, i porposa l’ús d’una eina que ens avisi quan hi havia massa soroll, l’Edward’s Ear o orella de l’Edward.
 • Per què els del pis de sota senten el soroll dels mobles, quan els movem, si no hi ha cap esquerda?: activitat per a cicle superior que parteixs de la pregunta d’un alumne i que proposa investigar per a trobar la resposta, tot reflexionan
  t sobre la composisicó de la matèria i el funcionament del soroll.

Activitats per a secundària i batxillerat: 

Reculls de recursos per a tots els nivells:

Guies i exposicions:

 • Sons i sorolls-guía informativa i proposta d’activitats per millorar la qualitat acústica: l’objectiu d’aquest material és afavorir en l’àmbit educatiu l’adquisició de coneixements sobre la dualitat so / soroll i afavorir canvis en els valors, actituds i comportaments per millorar la qualitat acústica de el centre educatiu i de l’entorn, i contribuir també a reduir l’impacte global que l’activitat humana provoca sobre l’ambient. La guia presenta activitats variades, originals i suggerents i que susciten una reflexió, ja sigui a l’inici o al final de l’activitat. La gran diversitat de propostes d’activitats permet que es pugui vincular amb diferents àrees de coneixement. A cada activitat s’han inclòs exemples de possible preguntes que poden animar a l’alumnat a descobrir, explorar, reflexionar, preguntar, experimentar …
 • logo_INAD2017-black.png?profile=RESIZE_180x180Exposició Adéu Soroll. La Diputació de Barcelona ofereix aquesta exposició com a activitat durant els mesos d’abril i maig en el marc de la Setmana Sense Soroll. Mostra els diferents ambients sonors, la percepció del so, les principals característiques del so i quina és la diferència entre so i soroll, què és la contaminació acústica i quines mesures existeixen per lluitar-hi.