Hola a tothom!

A desembre de 2015 l’ONU va declarar l’11 de febrer el Dia de la Dona i la Ciència. En aquest dia es dona visibilitat a la labor científica de les dones amb l’objectiu d’eliminar la bretxa de gènere encara existent en l’accés i el reconeixement en el món científic. A portals com 11defebrero.org podeu trobar materials i referències al treball desenvolupat per centres educatius en aquesta efemèride.

 

Volem aprofitar aquesta data per donar reconeixement a diverses dones referents de l’educació i la comunicació ambiental, que lluiten per a transformar el món en un lloc més sostenible, saludable i just.

 

Teresa Franquesa

Teresa Franquesa és una de les grans referents en Educació Ambiental a Catalunya, amb una llarga trajectòria en projectes d’Educació Ambiental. És Doctora en Ciències Biològiques i té un Màster en Psicologia Social. Actualment és directora d’Estratègia i Cultura de la Sostenibilitat de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Podeu llegir el seu capítol sobre Educació Ambiental Urbana al llibre referent de l’Educació Ambiental a Catalunya titulat Educació Ambiental. D’on venim? Cap a on anem?”

Entrevista a Teresa Franquesa

 

  Yayo Herrero

Yayo Herrero és una de les investigadores i activistes més influents en l’àmbit ecofeminista a l’àmbit europeu. És enginyera tècnica agrònoma, educadora social i antropòloga social y cultural, i treballa com a professora, investigadora i divulgadora de temes vinculats a l’Ecologia, l’Economia Social i el Desenvolupament Sostenible. El seu discurs es sustenta en els conceptes de ecodependència i interdependència, i convida a posar la cura al centre de l’organització social: una cura dels ecosistemes que permeti la vida dins dels límits físics del planeta; una cura de les persones que és necessària per a tothom i que no ha de recaure només en les dones; i una cura dels pobles basada en la justícia global i contraposada a l’explotació i la guerra pels recursos.

Podeu trobar una extensa bibliografia si teniu ganes de llegir-la, i us recomanem especialment la xerrada “Ecofeminisme a l’escola” que trobeu en aquest post.

Xerrada “Ecofemenisme a l’escola”, organitzada per Escoles Coeducatives i Escoles per la Sostenibilitat de Sant Cugat del vallès 

 

 

Lucie Sauvé

Lucie Suavé és Doctora en Educació amb èmfasi en educació sobre el medi ambient. Treballa de professora i investigadora al Departament d’educació i pedagogia de la Universitat de Quebec a Montreal (UQAM), on dirigeix la càtedra del Canadà de recerca en educació ambiental.

És investigadora associada de la xarxa de diàleg per a les qüestions indígenes i dirigeix ​​la revista internacional d’educació sobre l’entorn (Observacions, investigacions, reflexions) i el comitè científic de la xarxa internacional francophone d’investigació i educació sobre l’entorn (RefERE).

Ha escrit nombrosos articles articulant l’educació ambiental en el marc de l’educació formal. Us recomanem el seu article Educación científica y educación ambiental : un cruce fecundo

Conferència “A Educação Científica e a Ecocidadania”

 

 

Vandana Shiva

És reconeguda pel seu activisme en contra del neolibarisme i la seva lluita ecofeminista, en especial en l’àmbit de la sobirania alimentària. Se la considerada una de les millors comunicadores del continent asiàtic i ha escrit diversos llibres. Ha rebut una gran quantitat de premis sent el més reconegut el Right Livelihood Award (també conegut com el Premi Nobel Alternatiu), per situar les dones i l’ecologia al centre del discurs del desenvolupament modern.

Us recomanem el seu llibre ¿Quién alimenta realmente el mundo? En aquesta publicació contraposa el model de producció alimentària industrial, que defineix com una guerra insostenible contra la natura, al model agroecològic, que es sustenta pel respecte a la biodiversitat i a la justícia social formulada com a sobirania alimentària.

Xerrada “Ecofeminismo y la decolonización de las mujeres, la naturaleza y futuro”

 

 

 

Aquí podeu llegir sobre dones científiques d’altres camps o altres èpoques històriques.

I aquí podeu llegir sobre l’efecte Matilda i conèixer altres dones científiques.