8945234072?profile=RESIZE_584xDes del 2018 es celebra el Dia Mundial de la Bicicleta el 3 de juny, establert per la l’Assemblea General de les Nacions Unides. La bicicleta és un mitjà transport saludable i sostenible. També es declara aquest mitjà de transport com a un instrument que pertany i serveix a tota la humanitat, i que pot portar a un nou model de mobilitat que construeixi ciutats menys contaminades i que ajudin a pal·liar l’emergència climàtica.

Les Escoles Verdes també es preocupen per la mobilitat sostenible. Us oferim una sèrie de recursos per treballar aquest tema al vostre centre:

  • Canvis en cadena: i si més enllà de tenir un aparcament de biciletes al centre construïm amb la nostra comunitat tota una xarxa de camins per anar a l’escola en bici i acompanyats per adults, de forma segura? En aquesta pàgina web podeu descobrir com funciona el “bus bici” que ja està implantat en alguns municipis, així com recursos per començar la vostra aventura.
  • Educació viària. Del pedal al motor: guia didàctica per a ESO (primer cicle) sobre la bicicleta i educació viària.
  • Con bici al instituto. Proyecto pedagógico para secundaria: un manual amb unitats de coneixement i recursos pedagògics i pràctics que s’emmarquen en el currículum de l’Ensenyament Secundari Obligatori i pretenen motivar l’estudi, coneixement i ús de la bicicleta des de diferents perspectives i àrees.
  • Una atmosfera per viure: activitat per a 1er d’ESO que pretén que l’alumnat reflexioni sobre els seus hàbits, sobretot envers al mitjà de transport, i prengui consciència de la importància d’agafar el transport públic, la bicicleta o de caminar per anar d’un lloc a l’altre.
  • La física de la bicicleta: monogràfic de la revista perspectiva Ambiental, homenatge al professor valencià José Sánchez Real, que per explicar els conceptes de la física va entrar a classe amb una bicicleta. En va publicar un llibre que va passar desapercebut i que es considera un exemple notori de la pedagogia moderna. Aquesta monografia és una adaptació del text original de l’any 1978, complementada amb dades ambientals, perquè la bicicleta és  imprescindible en l’estratègia sostenible. Hi trobareu diversos articles sobre la mecànica de la bicicleta, la seva història, els beneficis per la salut, l’estalvi energètic…
  • Pla d’acció de mobilitat escolar a Catalunya 2020-2021: en aquest document del Departament de Territori i sostenibilitat trobareu una diagnosi de la mobilitat escolar a Catalunya, un recull de Guies i manuals, bones pràctiques i estratègies de mobilitat escolar que us poden inspirar.